Author Archives: Slavica Karbeva

maja-vebinar1

СНИМКА ОД ВЕБИНАРОТ ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА SCIENTIX ПОРТАЛОТ

Поради големиот интерес за следење на  ВЕБИНАРОТ ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА  SCIENTIX ПОРТАЛОТ кој се одржа на 27.06.2017, во организација на Пријатели на образованието, кој го реализираше Сајнтикс  амбасадорот Маја Виденовиќ која ги запозна присутните со можностите, настаните и ресурсите кои им се на располагање на наставниците, ја објавуваме снимката од истиот: Сите учесници на вебинарот

Read More

open_schools_open_societies_logo-jpg

НОВ SCIENTIX ПРОЕКТ – ОТВОРЕНИ УЧИЛИШТА ЗА ОТВОРЕНИ ОПШТЕСТВА

Новиот Scientix  проект ги поддржува училиштата во Европа со цел да го имплементираат пристапот на отворено школување во нивната средина за учење и да одговори на општествените предизвици и приоритети поставени од страна на Европската комисија во областа на науката. Главната цел на овој проект е да се промовира науката, истражувањето и иновациите како важен

Read More

digitalskills_thematiccall

EUROPEAN COMMISSION THEMATIC CALL- КАКО ДА ГО ОХРАБРИМЕ ДЕВОЈКИТЕ ДА СЕ ОДЛУЧАТ ЗА ИКТ СТИДИИ И КАРИЕРИ

Додека вработувањето во европскиот ИКТ сектор е во пораст, учеството на жените во работната сила се намалува. Жените се проценува дека се само 16% од вкупниот број, како одговор на овој тренд, Коалицијата за дигитални вештини и работни места сака организациите да преземат акција. Европската комисија објави тематски повик за организации, колективи и компании кои

Read More

sonja-480x360

КРЕАТИВНО РЕЦИКЛИРАЊЕ НА СОЊА ЈАНКУЛОВСКА – ЕДЕН ОД ПОБЕДНИЦИТЕ НА STEM DISCOVERY WEEK

Соња Јанкуловска, наставник по биологија од Битола, Македонија е една од тројцата победници во категоријата за  Организирање на СТЕМ настан за време на STEM Discovery Week. Описот на проектот според Соња е: Целта на овој јавен настан беше да се подигне свеста кај учениците и пошироката заедница за проблемите поврзани со животната средина и да се

Read More

sdw_infograph-480x360

ПОБЕДНИЦИ НА STEM DISCOVERY WEEK 2017 НАТПРЕВАРУВАЊЕТО

Осум одлични научни професори се победници на трите натпревари што Scientix ги организираше како дел од кампањата STEM Discovery Week, во соработка со STEM Алијансата, обележувајќи ја низ цела Европа од 24 до 30 април 2017 година со цел да се подигне свеста за научните студии и кариерата. Наставниците беа поканети да креираат и да ги

Read More