Author Archives: Maja Videnovic

cover_scx_newsletter_oct_2017_228x322px-jpg

Scientix весник: октомври 2017: Научни екскурзии

Училиштата и наставниците можат да ги направат природните науки поинтересни преку збогатување на искуствата на учениците на научни екскурзии. Учењето надвор од училница е нешто то сигурно е го привлече вниманието на учениците. Октомвриското издание на Scientix весникот содржи некои насоки како наставниците може да ги искористат научните екскурзии,  Може да го симнете весникот на

Read More

stemahead_2017_banner

STEM Ahead натпревар

STEM Ahead е нов натпревар наменет за наставници од основните и средните училишта. Победниците на овој натпревар ќе бидат поканети на настан организиран од STEM Alliance проектот, каде е имаат можност за посетуваат иновативни работилници поврзани со СТЕМ образование.  За да се учествува на STEM Ahead competition, треба да се пријавите најдоцна до 27.10. 2017 во

Read More

16523071_10210598464351842_1640801927_o

Презентација на Scientix во училиштата

Презентација на Scientix порталот во повеќе училишта во Македонија беше спроведена во изминатиот период со цел презентација на најновите информации, настани и ресурси кои ги нуди овој портал, како и различните тековни активности и проекти. Преку кратка презентација од околу 15-тина минути македонските наставници се запознаа со целите, улогата, поддршката и ресурсите кои ги нуди

Read More

ofp_promo_image

Последен онлајн курс од Space awareness проектот

“Our Fragile Planet” е последниот онлајн курс (MOOC) креоран како дел од проектот Space Awareness, финансиран од програмата Horizon 2020 на Европската Унија за истражување и иновации. Овој MOOC е отворен за регистрација на European Schoolnet Academy платформата. Курсот официјално ќе започне на 2 October 2017, ќе трае 5.5 недели, поделени во четири различни модули за учење.   

scientix

SCIENTIX ВЕБИНАР: THE POWER OF STORYTELLING

Регистрирајте се на вебинарот: The power of storytelling кој е се реализира на 13 Септември во 16:00 на следниот линк Вебинарот започнува со објаснување на поимот storytelling. Впрочем, што е раскажување приказни? Какви приказни постојат? Накратко се опишуваат разни видови приказни. Потоа, вебинарот продолжува со воспоставување врска помеѓу чинот на раскажување приказни и науката. Зошто и како

Read More