Monthly Archives: септември 2017

16523071_10210598464351842_1640801927_o

Презентација на Scientix во училиштата

Презентација на Scientix порталот во повеќе училишта во Македонија беше спроведена во изминатиот период со цел презентација на најновите информации, настани и ресурси кои ги нуди овој портал, како и различните тековни активности и проекти. Преку кратка презентација од околу 15-тина минути македонските наставници се запознаа со целите, улогата, поддршката и ресурсите кои ги нуди

Read More

naslovna-vebinar-2

Вебинар – ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ПРОЕКТИ ОД SCIENTIX ПОРТАЛОТ

По запознавањето со  проектот Scientix и неговиот портал (можности, настани и ресурси), продолжуваме со организација на нареден вебинар за – Запознавање со Scientix проекти преку искуства на наши наставници кои веќе учествувале во нивна реализацијa. Во четврток на 5.10.2017 година во 18:30 ќе можете да ги проследите презентациите на  Силвана Ристевска и Александра Атанасовска Блажевска, кои можат

Read More

ofp_promo_image

Последен онлајн курс од Space awareness проектот

“Our Fragile Planet” е последниот онлајн курс (MOOC) креоран како дел од проектот Space Awareness, финансиран од програмата Horizon 2020 на Европската Унија за истражување и иновации. Овој MOOC е отворен за регистрација на European Schoolnet Academy платформата. Курсот официјално ќе започне на 2 October 2017, ќе трае 5.5 недели, поделени во четири различни модули за учење.   

scientix

SCIENTIX ВЕБИНАР: THE POWER OF STORYTELLING

Регистрирајте се на вебинарот: The power of storytelling кој е се реализира на 13 Септември во 16:00 на следниот линк Вебинарот започнува со објаснување на поимот storytelling. Впрочем, што е раскажување приказни? Какви приказни постојат? Накратко се опишуваат разни видови приказни. Потоа, вебинарот продолжува со воспоставување врска помеѓу чинот на раскажување приказни и науката. Зошто и како

Read More

teacher_academy

Пријавете за курсевите кои следат на Teacher Academy

Teacher Academy на School Education Gateway по втор пат спроведува онлајн курс (MOOC) “Moving to Maths 2.0”, кој во најголем дел се заснова на содржини развиени од Irina Vasilescu, Scientix Амбасадор во Романија. Четири други курсеви се исто така достапни на Teacher Academy оваа есен. Курсевите за “Competences for the 21st Century School” и “Introducing Project-Based

Read More