Category Archives: SCIENTIX Соработка

images

Вебинар Презентација на порталот на Scientix (можности, настани, ресурси)

На 27.06.2017 година во 18:30 ќе се одржи вебинар на кој ќе биде презентиран проектот Scientix и неговиот портал (можности, настани, ресурси). Може да се приклучите на истиот на следниот линк: https://eun2.adobeconnect.com/ncp-scientix/.  За поуспешно следење на вебинарот може да извршите тестирање на потребниот софтвер и мрежната конекција на следниот линк https://eun2.adobeconnect.com/common/help/en/support/meeting_test.htm Вебинарот ќе се спроведе на македонски јазик и

Read More

scientix_mar2017_newsletter_228x323

Национални контакт точки и амбасадори на SCIENTIX

Во мартовското издание на Scientix билтенот се презентирани сите најнови случувања од третата фаза на проектот, финансиран од страна на  Хоризонт 2020 на Европската унија за истражување и иновации и се претставени 358 нови Scientix амбасадори и 27 нови национални контакт точки. Билтенот е достапен на следниот линк. Ни претставува особена чест и задоволство, што

Read More

scientix-2-final-report-infographic

Како SCIENTIX ги зголемува вредностите на СТЕМ образованието

Европската унија до 2020 година, планира да  инвестира три отсто од бруто Домашниот производ (БДП) во истражување и развој. При што во тој процес на имплементацијата на високо-квалитетни и мултидисциплинарни образовни системи би биле вклучени  еден милион  научници и истражувачи од областа на науката, технологијата, инженерството и математиката.  Во таа смисла Scientix, како отворена заедница има за цел

Read More

16523071_10210598464351842_1640801927_o

Натпревар за СТЕМ добри практики

Голем број на истражувања покажуваат дека професиите од различните области од STEM се најдобро рангирани професии во светот. Од друга страна во Република Македонија постои дефицит од образовен кадар во STEM областа, што неминовно ја наметнува потребата од негова популаризација. Исто така, според разни релевантни истражувања (пр. PISA), образовните резултати кои Македонија ги покажува во

Read More

baner_konferencija_web_mk_struga

Scientix коорганизатор на Третата #ЕдуКонференција2017

Ни претставува особена чест и задоволство да објавиме дека  коорганизатор на Третата #ЕдуКонференција2017, која ќе се одржи на 08 и 09.04.2017 година  во хотел Дрим, Струга ќе биде   Scientix, една од стоте најдобри глобални иновации во образованието, која ја промовира и поддржува соработката меѓу СТЕМ наставниците и останатите СТЕМ професионалци ширум Европа. Голем број на истражувања

Read More