Category Archives: SCIENTIX Новости

open_schools_open_societies_logo-jpg

НОВ SCIENTIX ПРОЕКТ – ОТВОРЕНИ УЧИЛИШТА ЗА ОТВОРЕНИ ОПШТЕСТВА

Новиот Scientix  проект ги поддржува училиштата во Европа со цел да го имплементираат пристапот на отворено школување во нивната средина за учење и да одговори на општествените предизвици и приоритети поставени од страна на Европската комисија во областа на науката. Главната цел на овој проект е да се промовира науката, истражувањето и иновациите како важен

Read More

digitalskills_thematiccall

EUROPEAN COMMISSION THEMATIC CALL- КАКО ДА ГО ОХРАБРИМЕ ДЕВОЈКИТЕ ДА СЕ ОДЛУЧАТ ЗА ИКТ СТИДИИ И КАРИЕРИ

Додека вработувањето во европскиот ИКТ сектор е во пораст, учеството на жените во работната сила се намалува. Жените се проценува дека се само 16% од вкупниот број, како одговор на овој тренд, Коалицијата за дигитални вештини и работни места сака организациите да преземат акција. Европската комисија објави тематски повик за организации, колективи и компании кои

Read More

sonja-480x360

КРЕАТИВНО РЕЦИКЛИРАЊЕ НА СОЊА ЈАНКУЛОВСКА – ЕДЕН ОД ПОБЕДНИЦИТЕ НА STEM DISCOVERY WEEK

Соња Јанкуловска, наставник по биологија од Битола, Македонија е една од тројцата победници во категоријата за  Организирање на СТЕМ настан за време на STEM Discovery Week. Описот на проектот според Соња е: Целта на овој јавен настан беше да се подигне свеста кај учениците и пошироката заедница за проблемите поврзани со животната средина и да се

Read More

sdw_infograph-480x360

ПОБЕДНИЦИ НА STEM DISCOVERY WEEK 2017 НАТПРЕВАРУВАЊЕТО

Осум одлични научни професори се победници на трите натпревари што Scientix ги организираше како дел од кампањата STEM Discovery Week, во соработка со STEM Алијансата, обележувајќи ја низ цела Европа од 24 до 30 април 2017 година со цел да се подигне свеста за научните студии и кариерата. Наставниците беа поканети да креираат и да ги

Read More

19399881_1577359352306322_2109287743047619862_n

Македонски наставник, еден од победниците на STEM Discovery Week

Во периодот од 23.06.2017 до 25.06.2017 во Future Classroom Lab во Брисел се одржа 15th Science Projects Workshop. Учесници на работилницата беа победниците на STEM Discovery Week натпреварите. На работилницата имаше 59 учесници, од кои 45 наставници од 17 различни држави. Соња Јанкуловска, наставник по биологија, од Битола, Македонија, учествуваше на работилницата како еден од

Read More