Category Archives: Соработка

16523071_10210598464351842_1640801927_o

Натпревар за СТЕМ добри практики

Голем број на истражувања покажуваат дека професиите од различните области од STEM се најдобро рангирани професии во светот. Од друга страна во Република Македонија постои дефицит од образовен кадар во STEM областа, што неминовно ја наметнува потребата од негова популаризација. Исто така, според разни релевантни истражувања (пр. PISA), образовните резултати кои Македонија ги покажува во

Read More

kref

КРЕФ филмски фестивал 2017

На основа на Стручното упатство за реализација на ученички натпреври Меѓународниот филмски фестивал КРЕФ 2017 и оваа година се најде во каталогот на натпреври акредитирани од страна на Министерство за Образование Наука и Технолошки развој на Србија. Со поднесување на пријавата за учество  учесниците се стекнуваат со акредитиран, меѓународен сертификат доколку испратениот филм ги задоволува

Read More

IMG_0460

Повик за избор на Нај ООР наставник и Нај ООР професор за 2016 година

Продолжувајќи ја традицијата и оваа година, трет пат по ред, Алијансата за отворени образовни ресурси во Македонија објавува повик за избор на Нај ООР наставник за основно образование и Нај ООР професор за средно образование за 2016 година. Номинирајте го Вашиот омилен наставник, професор или колега кој користи и создава отворени образовни ресурси во наставата!

Read More

img_20160930_143853

Работилница за човекови права – Слобода на изразување и приватност во дигитална ера

На 30 септември, со почеток во 12 часот, во ГЕМ клубот во Скопје, се одржа работилница за човекови права на тема: Слобода на изразување и приватност во дигиталната ера. Оваа работилница наменети за наставници од средните училишта од територијата на Град Скопје ја проследија 30 присутни.  Наставниците имаа можност да проследат воведна презентација на активностите во организација

Read More

img_20161018_221903

Microsoft Education Global Training Partner Summit 2016

Како резултат на долгогодишната соработка со Microsoft, во периодот од 19-21 Октомври 2016, Здружението ПРИЈАТЕЛИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО  доби покана за учество на Microsoft in Education Global Training Partner Program Training Summits 2016 на кој беа реализирани три работилници: Microsoft Imagine Academy and CCGA, Teacher Academies: Microsoft in the Classroom tools и Minecraft Workshops. Како претставник

Read More