НОВ SCIENTIX ПРОЕКТ – ОТВОРЕНИ УЧИЛИШТА ЗА ОТВОРЕНИ ОПШТЕСТВА

Новиот Scientix  проект ги поддржува училиштата во Европа со цел да го имплементираат пристапот на отворено школување во нивната средина за учење и да одговори на општествените предизвици и приоритети поставени од страна на Европската комисија во областа на науката.

Главната цел на овој проект е да се промовира науката, истражувањето и иновациите како важен елемент во животот на младите луѓе и да ги инспирира да продолжат со кариерата и да станат поодговорни граѓани.

Имениван како Отворени училишта за отворени општества, овој проект планира да го постигне ова преку  поставување на вредностите и принципите на отворено школување за акција околу педагошкиот курикулум и проценката.  Исто така, им нуди на училиштата насоки и совети и сугестии за голем број можни модели за имплементација.

Преку отвореното школување, учениците директно придонесуваат за политички дебати за прашања од вистинска важност за нивната заедница, на пример енергетска ефикасност, загадување на светлината, туризам и здравје.

Leave A Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *